Детски фестивал


Фондация „Дарби” съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева”, гр. София, и Софийската Света митрополия събира всяка година през месец май децата на България и Европа на Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото …оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14). През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град, Дворец на децата, НДФ „13 века България”, и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.

 В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха петдесет деца от софийски училища. В следващите години броя на участниците се увеличи, както и хор от Музикалното училище в гр. Ниш, Република Сърбия. През 2016 г., когато се проведе осмото му издание, участваха над петстотин деца и младежи от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр.Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК - София. За тазгодишното девето издание (7-ми и 8-ми май 2017г.) сме поканили и хорове от Украйна, Сърбия, Гърция, Македония и Русия, с които водим кореспонденция и преговори.

Фондация „Дарби“ цели да издигне фестивала на международно ниво, като съхрани автентичната певческа култура на църковнославянската музика. Бихме желали да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната, Европа и Русия, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.  Да допринесем за имиджа на нашата столица като средище на духовния и културния живот. Да популяризираме творчеството и постиженията на хоровото музикално-изпълнителско изкуство и да стимулираме изявите на солисти и ансамбли. Да предоставим възможност за децата от другите страни да се запознаят с част от българските традиции и култура, българските църкви и древните културни паметници на София.


Ако смятате, че можем да си партнираме, че можете да се присъедините към нашата инициатива и да ни подкрепите, ще се радваме да се свържете с нас! Банковата сметка на Фондация "Дарби" е: 


IBAN BG26BPBI79401070657101, BIC  BPBIBGSF в лева Юробанк България