ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ В ДЕВЕТИЯ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКОВНИ ПЕСНОПЕНИЯ И ДУХОВНИ ПЕСНИ


 7-ми и 8-ми май 2017г.

          Фондация „Дарби” съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева”, гр. София и Софийската Света митрополия, отново ще събере през месец май децата на България, Европа и Русия на Деветия детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14). 
През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.
Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения  се зароди преди осем години. В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. Участват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр.Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Р. Сърбия. А през 2016 г. участие взеха над 500 деца, от 22 хорови формации. За тазгодишното издание сме поканили и хорове от Украйна, Сърбия, Гърция, Македония и Русия.

Тази година патрон на Фестивала ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Събитието отново ще се проведе в рамките на два дни. На 7-ми май ще открием и проведем Фестивала    под купола на  храм  „Света    Мчца.  Параскева”.   А на 8-ми май ще проведем Уъркшоп, където ще пеем всички заедно в Софийската Света митрополия, в Катедрален храм „Св. Неделя”, и ще се изявим на сцена на открито, със съдействието на Столична община.
Програма:
Ден 1-ви: 07.05.2017 г.
10:30 ч. - Откриване на Фестивала в храм „Св. Мчца Параскева” с тържествена света литургия.
10:50  - 14:30 ч.  – изпълнение на хоровите състави
14:30 – 15:00 ч. -   награждаване на участниците и закриване на Фестивала.
Ден 2-ри: 08.05.2017 г.
10:00 – 11:00 ч. - WORKSHOP „ХорОпознание” в концертната зала на Софийската Света митрополия
11:30 – 13:30 ч. – Песнопения в Катедрален храм „Св. Неделя”, и на открито – разкопките „Антична Сердика” (Ларгото)

Фестивалът е предназначен за ученици и студенти. Могат да участват индивидуални изпълнители, камерни ансамбли и хорове с акапелно пеене. Ако желаете за заявите участие, свържете се с нас на телефон: 0878 696 116, или ни пишете на и-мейл: foundation_darbi@abv.bg
Ще Ви изпратим информация, регламент и формуляр за записване. Срок за записване – до 31.03.2017 г.
Информация и снимки от Фестивала през 2016г. - ТУК и ТУК

Фондация „Дарби“ цели да издигне фестивала на международно ниво, като съхрани автентичната певческа култура на църковнославянската музика. Бихме желали да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната, Европа и Русия, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.  

Ако желаете да подкрепите Фестивала и неговото развитие, можете да го направите като дарите средства на банковата сметка на фондация "Дарби": IBAN BG26BPBI79401070657101, BIC  BPBIBGSF в лева Юробанк България.

Нека заедно да популяризираме творчеството и постиженията на хоровото музикално-изпълнителско изкуство и да стимулираме изявите на солисти и ансамбли. Да предоставим възможност за децата от другите страни да се запознаят с част от българските традиции и култура, българските църкви и древните културни паметници на София.