10-ти юбилеен детски международен фестивал "Осанна във висините" 2018 - благодарствено писмо


Десети юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни 12 и 13 май 2018 г.
ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Тази година, през месец май,  Фондация „Дарби” отново събра  децата  на България на Десетия юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините”.
По случай 10-тото издание, Фестивалът отново се проведе в рамките на два дни 12 и 13 май 2018 г., но беше надграден с нови и различни активности с идеята да бъде по-тържествен и запомнящ се с откриване едновременното в три църковни храма; с организирането на специална вечер за участниците, като награда за техния труд и отдаденост към този не лек музикален жанр; с продуциране на документален филм-презентация и издаване на  методическо ръководставо по хорознание; с връчване на юбилейни плакети на диригентите и закриване на събитието с внушителен финал с колективно изпълнение на всички деца и младежи пред паметника на Пресв. Братя Кирил и Методий в градинката на Националната библиотека.
За участие във фестивала се събраха около 700 деца и младежи от 24 хорови състави, заедно с техните диригенти, ръководители, директори на училища и учители.
Юбилейният 10-ти Международен Детски Фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни беше проведен под патронажа на Президента на Република България  Румен Радев, с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит и открит с тържествен Водосвет и молебен от софийски свещенници во главе с Негово Преосвещенство Епископ Поликарп и от Упрвителя на Фондация „Дарби” – г-жа Бистра Илиева, която поздрави участниците по случай 10-я юбилей и прочете поздравителния адрес от Президента.

Първия ден началото на Фестивала бе дадено едновременно в 3-те храма: катедрален храм „Св. Мчца Параскева”, Митрополитски храм „Св. Неделя” и  Катедрален храм „Св. София”, като непосредствено след съботната литургия и със звън на църковните камбани, участници от фестивала поздравиха с песнопения хората събрани в църквите.
След Тържественото откриване с храм „Св. Мчца Параскева“ започна изпълнението на хоровете. След приключване на всяко изпълнение г-жа Илиева връчи почетни дипломи и юбилейни плакети на ръководителите, участвали от първото издание на Фестивала през 2009 г., както и запис на филма презентация и методическото ръководство написано за диригенти на детски хорове.  
*Децата имаха възможност след приключване на официалното закриване на фестивала с Многая лета”, да посетят Регионален Музей за История на София.
Вечерта на 12 май първият фестивален ден продължи в  Зала-Фоайе на Националния Дворец на децата. Около 180 участници и техните ръководители бяха поздравени с изпълнения на мъжки хор при катедрален храм „Св. Николай Софийски”, Фолклорна група при ДМУ „Л. Пипков” – Radeva’Singers, Клуб по спортни танци „Стил” от НДД.
Вечерта продължи с  представяне на участниците от всеки хоров ансамбъл със забавна и интересна програма - различна от репертоара и жанровата стилистика на Фестивала; с много музика, танци, почерпка и завърши с едно дружно българско хоро.
Вторият фестивален ден на 13 май започна с  Музикално ателие в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ с прожекция на документален филм – презентация за историята на фестивала с автор Любомир Върбанов. Филмът беше гледан с огромен интерес и беше аплодиран възторжено от всички.
Децата разучиха 3 песнопения под ръководството на Венеция Караманова, Даниел Иванов и Красимира Цуцуманова и с шествие се придвижиха до градинката на Националната Библиотека, поднесоха цветя на  паметника на Пресветите Братя Първоучители Кирил и Методий и изпяха песнопенията научени от Музикалното Ателие. Десетият юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините” тържествено бе закрит с  изпълнение на „Многая лета” от всички участници и пускане на пускане на 10 балона – послание за 10-я юбилей.
Провеждането на фестивала за десета поредна година е знак за създадена традиция. През годините доказахме, че събитието се превърна в своеобразен фактор за сближаване, културен обмен и взаимно разбирателство и идеята е да продължим да го развиваме, като поощряваме младежкото творчество и даваме възможност за развитие на таланта и уменията на подрастващите.
Изказваме благодарност към Софийската Св. Митрополия, Св. Синод, към църковното настоятелство на катедрален храм „Св. Мцча Параскева”, с което съвместно вече 10 години организираме детския фестивал „Осанна във висините”, към църковното настоятелство на Митрополитски храм „Св. Неделя”, катедрален храм „Св. София” и към ПКСПХ „ Св. Ал. Невски” и неговото църковно настоятелство!
            И тази година НДФ „13 века България” стана партньор на фестивала, за което изказваме искрена благодарност към г-н Митко Тодоров – Изпълнителен Директор на фонда и неговия екип!
            Фестивалът бе подкрепен също така от:
Г-н Анри Леви;
Зонта Клуб София;
Централна Кооперативна Банка АД;
„Зоров – 97” ООД;
Домино’с България;
Пен Д’ор България;
Нова Трейд – минерална вода Бачково;
Чипита България;
Екстрапак България.
Юбилейният 10-ти Международен Детски Фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни бе изпълнен с много нови дейности и инициативи благодарение на партньорството ни с:
Национален Дворец на децата;
СУ „Св. Климент Охридски”;
Регионален Музей на историята – София;
Дарби Колидж – София.
Сърдечно благодарим на всички деца, ръководители, диригенти и учители, на всички,  които се включиха с подкрепа, партньорство, дарителство и доброволчески труд, на всички, които дадоха висока оценка за стойностното събитие!
            Децата са бъдещето на всеки народ и Фондация „Дарби” ще продължи да помага на младите хора и ще ги насърчава, за да можем всички заедно да съхраним това нематериално културно наследство и да го предадем на бъдещите поколения.

Вижте повече снимки и видео материали на:

https://www.facebook.com/pg/%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B8-651580418330641/posts/ 
http://www.darbifoundation.org/search?updated-max=2018-05-19T17:43:00%2B03:00&max-results=7&start=2&by-date=false