Десети юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни 12 и 13 май 2018 г.


Десети юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни 12 и 13 май 2018 г.
ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА
Тази година, през месец май,  Фондация „Дарби” отново събра  децата  на България на Десетия юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините”.
В първото издание на Фестивала - през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. Участвали са училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации, като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр. Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Република Сърбия, а през 2017 г. участие взеха над 500 деца от 22 хорови формации.
Тази година, по случай 10-тото издание, Фестивалът отново се проведе в рамките на два дни 12 и 13 май 2018 г., но беше надграден с нови и различни активности с идеята да бъде по-тържествен и запомнящ се с откриване едновременното в три църковни храма; с организирането на специална вечер за участниците, като награда за техния труд и отдаденост към този не лек музикален жанр; с продуциране на документален филм-презентация и издаване на  методическо ръководставо по хорознание; с връчване на юбилейни плакети на диригентите и закриване на събитието с внушителен финал с колективно изпълнение на всички деца и младежи пред паметника на Пресв. Братя Кирил и Методий в градинката на Националната библиотека.
За участие във фестивала се събраха около 700 деца и младежи от 24 хорови състави, заедно с техните диригенти, ръководители, директори на училища и учители: Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей” при Народно читалище „Райко Алексиев – 1947“,  Детски хор на БНР , 10.50 – 11.00  Хор Бодра смяна към Националния Дворец на децата, деца от Детска градина „Звездица” – София, кв. Кремиковци, Вокална група „Славейчета“ при ДГ №25 „Изворче“  Гр. Банкя, Хор на 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, Вокална група „Усмивки” при СУУНЗ „Луи Брайл”, Вокална група на 54.СУ „Св. Иван Рилски”, София, Ученици от 20.ИОУ „Тодор Минков“ участници в проект „Милосърдие чрез познанието“, Хор при Самоковски манастир „Покров Богородичен” – гр. Самоков, Детско – юношески хор „Архангелски глас” при Ловчанска Света Митрополия, Вокална формация „Надежда” при Народно читалище „Свобода”, Вокална група „Св. Серафим Софийски” при НСУ София, Детска вокална група „Орфейче” при Младежки център – гр. Хасково, Ансамбъл и солисти при СУ ,,Отец Паисий“ – гр. Кърджали, Ангелски гласчета” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Кърджали, Вокална формация „Хорал” при  Катедрален храм „Св. Успение Богородично гр. Варна, Представителен Детски хор”Слава Русева”при   Симфонично-Оперетно дружество”Маестро Г.Атанасов”-гр.Пазарджик, Хор „РАЯ“ при 20 –то ИОУ „ТОДОР МИНКОВ“, Деца от ЦНСТ 1 и 2 с. Дрен, Хор “Чисти сърца”при храм  „Св. Николай Чудотворец” и ч-ще „Кирил Маджаров -1866г.”гр.  Смолян, Детски хор „Орфей”  при Младежки център – гр. Хасково, Средношколски смесен хор при СУ” Отец Паисий” - гр. Враца, Хорът на НГДЕК..

Юбилейният 10-ти Международен Детски Фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни беше проведен под патронажа на Президента на Република България  Румен Радев, с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит и открит с тържествен Водосвет и молебен от софийски свещенници во главе с Негово Преосвещенство Епископ Поликарп и от Упрвителя на Фондация „Дарби” – г-жа Бистра Илиева, която поздрави участниците по случай 10-я юбилей и прочете поздравителния адрес от Президента.

Първия ден началото на Фестивала бе дадено едновременно в 3-те храма: катедрален храм „Св. Мчца Параскева”, Митрополитски храм „Св. Неделя” и  Катедрален храм „Св. София”, като непосредствено след съботната литургия и със звън на църковните камбани, участници от фестивала поздравиха с песнопения хората събрани в църквите.
След Тържественото откриване с храм „Св. Мчца Параскева“ започна изпълнението на хоровете. След приключване на всяко изпълнение г-жа Илиева връчи почетни дипломи и юбилейни плакети на ръководителите, участвали от първото издание на Фестивала през 2009 г., както и запис на филма презентация и методическото ръководство написано за диригенти на детски хорове.  
*Децата имаха възможност след приключване на официалното закриване на фестивала с Многая лета”, да посетят Регионален Музей за История на София.
Вечерта на 12 май първият фестивален ден продължи в  Зала-Фоайе на Националния Дворец на децата. Около 180 участници и техните ръководители бяха поздравени с изпълнения на мъжки хор при катедрален храм „Св. Николай Софийски”, Фолклорна група при ДМУ „Л. Пипков” – Radeva’Singers, Клуб по спортни танци „Стил” от НДД.
Вечерта продължи с  представяне на участниците от всеки хоров ансамбъл със забавна и интересна програма - различна от репертоара и жанровата стилистика на Фестивала; с много музика, танци, почерпка и завърши с едно дружно българско хоро.
Вторият фестивален ден започна с  Музикално ателие в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ с прожекция на документален филм – презентация за историята на фестивала с автор Любомир Върбанов. Филмът беше гледан с огромен интерес и беше аплодиран възторжено от всички.
Децата разучиха 3 песнопения под ръководството на Венеция Караманова, Даниел Иванов и Красимира Цуцуманова и с шествие се придвижиха до градинката на Националната Библиотека, поднесоха цветя на  паметника на Пресветите Братя Първоучители Кирил и Методий и изпяха песнопенията научени от Музикалното Ателие. Десетият юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините” тържествено бе закрит с  изпълнение на „Многая лета” от всички участници и пускане на пускане на 10 балона – послание за 10-я юбилей.
Провеждането на фестивала за десета поредна година е знак за създадена традиция. През годините доказахме, че събитието се превърна в своеобразен фактор за сближаване, културен обмен и взаимно разбирателство и идеята е да продължим да го развиваме, като поощряваме младежкото творчество и даваме възможност за развитие на таланта и уменията на подрастващите.
Сърдечно благодарим на всички деца, ръководители, диригенти и учители, на всички,  които се включиха с подкрепа, партньорство, дарителство и доброволчески труд, на всички, които дадоха висока оценка за стойностното събитие!
            Децата са бъдещето на всеки народ и Фондация „Дарби” ще продължи да помага на младите хора и ще ги насърчава, за да можем всички заедно да съхраним това нематериално културно наследство и да го предадем на бъдещите поколения.

Вижте повече снимки: